Sneller coronavaccin voor mensen met hiv?

Op sociale media lezen we de laatste dagen verhalen dat mensen met hiv versneld in aanmerking komen voor een corona-vaccin. Is dit nou echt zo? De redactie van HivPort ging op zoek naar het complete verhaal.

SnelCoronaVac

Reikhalzend

We weten dat velen reikhalzend uitkijken naar het vaccin. Maar juist daardoor kunnen we ons ook laten gek maken met schijnbaar positief nieuws. Sommige berichten op sociale media zijn écht veel te kort door de bocht.

Leeftijd en medisch risico

We weten dat 50% van de mensen met hiv in Nederland al ouder dan 50 is. En sowieso, hoe ouder je bent, hoe eerder je in aanmerking komt voor vaccinatie. Op dit moment (eind april) prikken de huisartsen en GGD's de leeftijdscategorie van rond de 65 jaar. Het RIVM doet de coördinatie en geeft hiervoor de richtlijnen. Zo maakt het RIVM naast leeftijd ook onderscheid in "medisch risicogroepen". De groepen met hoog risico zijn al eerder uitgenodigd om te worden gevaccineerd. Hiv valt echter NIET onder hoog medisch risico (info RIVM site).

Per leeftijdsgroep anders

Ben of word je dit jaar 60 of ouder, dan krijg je vanwege je leeftijd waarschijnlijk een stuk eerder je vaccin dan vanwege je hiv.

Voor 50ers met hiv hangt het erom. De 50ers worden uitgenodigd zodra de vaccinatie c.q. eerste prik van de 60+ers is afgerond. Dat is naar verwachting half mei.

Het opvallendste verschil zal in de praktijk uitpakken voor de jongere mensen met hiv, dat wil zeggen mensen onder de 50. Volgens het RIVM vallen alle mensen met hiv, jong en oud, in een "medische risiscogroep". Maar, zoals gezegd, geen hoog medisch risico. Dat betekent in de praktijk dat jij, als je hiv hebt, doorgaans al jaarlijks een oproep voor de griepprik krijgt. En als je op de griepprik-lijst van je huisarts staat, dan krijg je waarschijnlijk ook versneld een uitnodiging voor de coronavaccinatie. Voor deze groep wordt dat verwacht ergens begin mei.

Samengevat

De 60ers met hiv komen sowieso snel aan de beurt vanwege hun leeftijd, net zo snel als alle anderen boven de 60. Jongeren onder de 50 met hiv die op de huisarts-lijst staan voor griepprik krijgen versneld een oproep in mei. En voor de "tussencategorie" 50ers met hiv zal het mogelijk, zoals we de afgelopen maanden vaak in het land al hebben gezien, een beetje per regio verschillen. Maar het lijkt erop dat deze groep dan ook al in in mei aan de beurt is.

Meer weten?

We raden je aan om kritisch te lezen, liefst meerdere bronnen. Social media zijn vaak te kort door de bocht of gewoon onwaar. Sinds het begin van de vaccinatie in januari 2021, hebben we gezien dat het beleid van de overheid niet consistent is. Ook zijn er verstoringen door tussenkomst van individuele politici en andere storende factoren zoals kwaliteits- en leveringsproblemen.

---
Bronvermeldingen: zie RIVM link hierboven. Daarnaast een praktische uitleg van de Hiv-patientenvereniging over veel aspecten van hiv en corona, in het bijzonder in dit atikel.

hivport-tab.jpg

Stichting Hiv Portaal Rotterdam komt op voor mensen met hiv in Rotterdam en omgeving.

Volg ons