AHF checkpoint closed :-(

LET OP: het inloop-testpunt van AHF is vanaf half oktober GESLOTEN (voorlopig)

20 oktober 2023: We vinden het vervelend dit te moeten aankondigen na 5 jaar inloop-testpunt. Hopelijk kunnen we met onze partners snel met een alternatief komen.
Meer weten? Check https://gratishivtest.nl/nl/

 

 

Het AHF inloop-testpunt voor HIV

Kom gratis, snel en anoniem langs bij het inloop-testpunt voor HIV in Rotterdam, elke week geopend. Deze service bestaat sinds 2018 met hulp van onze stichting. Sinds januari 2023 vind je ons in het nieuwe Humanitas-gebouw op de Westblaak in Rotterdam centrum.

Het testpunt is voor iedereen toegankelijk. Er wordt niet gediscrimineerd op basis van leeftijd, geslacht of seksueel gedrag. We begrijpen dat privacy belangrijk is en daarom is de inloop discreet en de test snel en anoniem.

Wil je een HIV-test laten doen? Hier is hoe het werkt:

 • Check openingstijden (zie hieronder)
 • Maak een afspraak via WhatsApp (gebruik de knop hiernaast)
 • Voor de afspraak:
  • Kom naar het Humanitas-gebouw Westblaak 96 ('Thornico building')
  • Druk op de deur-opener naast de buitendeur. Dan loop je de hal in en kies je voor de LIFT naar de 5e verdieping (Humanitas)
  • Bij de receptie op de 5e verdieping: "ik kom voor het testpunt"
  • De receptie zal je doorverwijzen naar de wachtkamer
  • Je wordt daarna opgehaald voor de test


Afspraak maak je zo:

 • Vanaf nu elke week op woensdag
 • Aanmelden vantevore is noodzakelijk
 • Je meld je aan via de site van AHF -> gratisHIVtest.nl


Hoe werkt de gratis test?

 • Onze tester stelt je een paar korte vragen, dit gebeurt volledig anoniem en vertrouwelijk.
 • De test wordt uitgevoerd met een bijna pijnloze vingerprik, waarmee wordt gekeken of er hiv-antistoffen in je bloed aanwezig zijn.
 • Na 1 minuut verschijnt de uitslag van de test:
  • Als er geen reactie is, zijn er geen hiv-antistoffen gevonden.
  • Als er wel een reactie is, heb je met grote zekerheid hiv. Onze tester/counselor neemt dan uitgebreid de tijd voor je voor een langer gesprek, eveneens persoonlijk en vertrouwelijk, zodat al je vragen worden beantwoord. Je krijgt dan uitleg over de mogelijkheden voor behandeling en je gezondheid, (discrete) doorverwijzing naar een specialist en aanvullende hulpverlening. Het testpunt zal altijd, alleen met jouw toestemming, assisteren om te zorgen dat iedereen de juiste zorg krijgt.
 • Na de test kun je direct naar huis. Er is niets meer te zien aan je vinger.
 • Voor vragen kun je altijd bij onze tester/counselor terecht voor verdere uitleg en ondersteuning.
inlooppunt

 

ACHTERGROND

Met de opening van het hiv-checkpoint in Rotterdam komen we sinds 2018 een beetje tegemoet aan de grote noodzaak om meer te doen aan de aanpak van hiv in de wijde Rotterdamse regio. Het grote aantal mensen met hiv dat niet van hun eigen status op de hoogte is, is een bedreiging voor hun eigen gezondheid en een bedreiging van de gezondheid van anderen. Stichting Hiv Portaal Rotterdam ijvert al lange tijd voor meer laagdrempelige hiv testpunten. Humanitas Bureau Hiv Hulp steunt al sinds 1986 mensen met hiv. Gezamenlijk hebben we AHF bereid gevonden dit testpunt te openen.

De rol van Humanitas en hun bureau Hiv Hulpverlening?
Het Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk en Mensenhandel (ESSM) van Humanitas Rotterdam is de belangrijkste aanbieder van maatschappelijke hulp rond hiv in Rotterdam. Al sinds 1986 biedt Humanitas ondersteuning bij psychosociale en materiële vragen rond hiv, waaronder relaties, omgaan met seksualiteit, acceptatie en verwerking, maar ook op het gebied van financiën, instanties, huisvesting en werken. Hulp komt o.a. de vorm van individuele hulpverlening, relatiegesprekken, maatjeshulp en lotgenotencontact. Zie ook info over Humanitas in onze Hiv Gids.

De rol van Stichting HivPort?
Wij, van Stichting HivPort ("Hiv Portaal Rotterdam") vinden preventie tegen hiv net zo belangrijk als goede zorg voor mensen met hiv. In 2018 hebben wij AHF uitgenodigd om kennis te maken met het Rotterdamse netwerk van hiv-hulpverleners en zijn we bij Humanitas uitgekomen voor de huisvesting van dit eerste Rotterdamse inlooptestpunt voor hiv. Daarom ook deze web-pagina. De testmaterialen, verpleegkundigen en medische kennis komen van AHF en de huisvesting an eventuele aanvullende hulpverlening van Humanitas. Voor HivPort is van belang dat meer mensen sneller toegang krijgen tot gratis en laagdrempelige hivtesten.

Vragen over de hiv test?
Dat gaat het eenvoudigste rechtstreeks via AHF. Ze zijn bereikbaar via WhatsApp (+31 6 28964757) . Dat is ook het nummer voor het maken van een afspraak. Ook kun je doordeweeks bellen naar hun kantoor in Amsterdam: 020 6206261.

Image

Click - en maak een afspraak via WhatsApp (automatisch op +31628964757) of via gratisHIVtest.nl.

HumantiasCheckpointWAZZAP

Image

ADRES: Humanitas, Westblaak 96, Rotterdam (klik voor Google Maps)

hivport-tab.jpg

Stichting Hiv Portaal Rotterdam komt op voor mensen met hiv in Rotterdam en omgeving.

Volg ons