Waarom aandacht voor chemsex?

"Chemsex" (uit het Engels) - het gebruik van drugs ("chems") bij of tijdens seks. Het gaat dan om de stevigere middelen (geen poppers of alcohol). Denk aan methamfetamine ("tina"), ketamine en synthetische drugs als bijv mephedrone, 3mmc, 3cmc, 2mmc etc en ook blijven GHB/GBL, speed, MDMA/XTC en cocaïne populair. Chemsex wordt veel geassocieerd met de gay/bi-gemeenschap en is daarbij gekoppeld aan seksueel hoog-risicogedrag.

Chems (drugs) en seks werken vaak prettig met elkaar. Chems maken losser, vrijer of zelfverzekerder en veel mensen vinden dit een fijne manier om te ontspannen.

Gebruik van chems heeft ook nadelen en dat is per persoon verschillend. Het kan leiden tot geestelijke en lichamelijke verslaving, mentale klachten, lichamelijke gezondheidsproblemen en/of sociale isolatie, verzuim op het werk of vervreemding van vrienden en familie. 

"Ik kon geen balans meer houden"

Zegt een ervaringsdeskundige. Met hem en met gespecialiseerde hulpverleners zijn we in 2017 met de meet-ups gestart:  kleinschalige gespreksavonden waar homo-/biseksuele mannen hun ervaringen rond chemsex kunnen delen met elkaar, nuchter en vertrouwelijk.
Tijdens de coronapandemie en daarna nam het gebruik van chems sterk toe. We merkten ook dat gesprekken over chemsex gemakkelijker zijn geworden. Daarom hebben we onze gespreksavonden veranderd. We ontvangen op de huidige meetups alleen nog mannen die met chemsex compleet willen stoppen of er al mee zijn gestopt en dat willen blijven volhouden. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: omgaan met triggers, craving, gezondheid, herstel en hersteltijd, terugvallen, herstel van relaties en seks zonder chems.


Meet-up voor stoppers - wie precies?

 • Je bent homo/bi man en hebt ervaring met chemsex
 • Je bent al een tijdje gestopt met chems en worstelt soms nog met volhouden
 • OF Je wilt per direct stoppen met chems
 • Je wil graag van anderen horen hoe zij hiermee omgaan en misschien ook je eigen verhaal delen
Image

Maandelijks in 2024

Vooraf aanmelden is nodig: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tot uiterlijk 17u op dezelfde dag
Je mag ook bericht sturen via WhatsApp naar dit speciale nummer +31615007842 <-click - alleen whatsapp, geen voice. Let op dat veel e-mail over chems/seksualiteit de eerste keer in de spambox komt, dus check dat daarom even. Stuur voor de zekerheid je 06-nummer mee en je naam. Dan krijg je een superdiscreet sms/whatsapp-antwoord dat je mail is beantwoord.

In 2024 - steeds op de 2e woensdag
- Deur open: vanaf 19:00 u - Start: rond 19:30 u
- Einde ongeveer 21:00 á 21:30 u
- Adres: COC Rotterdam, Schiedamsesingel 173, 3012 BB Rotterdam (google map)
- Het COC-pand is zeer goed bereikbaar per OV maar ook met auto (betaald parkeren, centrumtarief)

Voor je agenda:
- Woensdag  10 JAN 2024
- Woensdag  14 FEBR 2024
- Woensdag  13 MAART 2024
- Woensdag  10 APRIL 2024
- Woensdag 15 MEI 2024  (=3e woensdag)
- Woensdag 12 JUNI 2024
- Woensdag 10 JULI 2024
- Woensdag 14 AUG 2024
- Woensdag 11 SEPT 2024
- Vanaf oktober in samenwerking met anderen

 


Voor wie juist niet?

Heb jij nooit aan chemsex gedaan? Of ben jij juist iemand die chemsex in zijn leven wil blijven houden?

Dan zijn deze meetups niet bedoeld voor jou. Je kunt ons wel een e-mail sturen als je vragen hebt. Zie onderaan deze pagina voor contact-info.

En verder: hoe werkt zo'n avond?

 • COC is die avond gesloten voor anderen; bel even aan bij de voordeur.
 • Vanaf 19:00u is ontvangst en koffie. De gespreksruimte is buiten het zicht van de voordeur en we starten ongeveer 19:30u
 • Er is ruimte voor maximaal 8 bezoekers op 1 avond
 • Een materiedeskundige gesprekscoach begeleidt het gesprek. Hij is goed bekend met de scene
 • Er zijn geen taboes, dus alles is bespreekbaar
 • Respect tegenover elkaar, elkaars keuzes en elkaars onderwerpen staan bovenaan.
 • Wij zorgen voor koffie, thee en water. De bar is niet open, maar napraten kan

 

Aanmelden: noodzakelijk

Omdat we maar maximaal 8 mensen kunnen ontvangen, verzoeken we je om jezelf eerst aan te melden.

 

Eventueel anoniem

De meeste deelnemers gebruiken hun eigen voornaam, maar als je dat niet prettig vindt, bepaal je dat zelf. Ook kies je zelf of je eenmalig deelneemt of vaker. Zo zijn er bezoekers die maar 2 keer per jaar komen en zich daarna weer voor een tijd mentaal gesteund voelen. Anderen willen graag elke maand komen en vinden steun bij gelijkgestemden.

 

Liever vooraf eerst een keer een privé-gesprek?

Niet iedereen voelt zich op z'n gemak om de eerste keer naar een groespgesprek te komen. Als je dat herkent en liever eerst een eenmalig kennismakingsgesprek wil hebben, gewoon 1 op 1 , dan kan dat. Zie hiervoor bij 'aanmelden' hoe je contact krijgt met Marnix. Hij maakt dan een bel-afspraak met je. Een whatsapp mag ook, stuur dat naar dit nummer of gebruik deze whatsapp-link -> +31 6 15007842

 

Wat heeft chemsex met HivPort of hiv te maken?

Stichting HivPort organiseert deze meetups vanwege onze betrokkenheid met seksuele gezondheid. We zijn er niet om mensen te vertellen hoe ze moeten leven. Wij helpen de Rotterdamse regio met het delen van kennis, ervaring en informatie zonder vooroordelen. Wij weten natuurlijk dat aan chemsex en middelengebruik gezondheidsriscio's zijn verbonden, inclusief hiv. Als gespreksdeelnemers het willen, kunnen ze altijd het onderwerp hiv en gezondheid ter sprake brengen.

 

De organisatie van de meet-ups

De Rotterdam Chemsex Meet-ups zijn een initiatief van onze Stichting HivPort. We zijn gestart na overleg met enkele ervaringsdeskundigen en hebben contact gelegd met specialistische expertise van professionals werkzaam bij stichting Mainline, Antes/Bouman, PsyQ, stichting Humanitas Rotterdam en Maasstadziekenhuis. COC Rotterdam is, dankzij hun grote relatie- en vrijwilligersnetwerk én hun gastvrije locatie in hartje Rotterdam, vanaf het eerste moment onze partner.

 

Meer weten / op de hoogte blijven  / nieuwsbrief chemsex ?

We sturen 1 á 2 keer per maand een korte nieuwsbrief en reminder uit over onze eerstvolgende meet-up en eventueel ander nieuws. Als je dat wil: stuur een eenvoudig e-mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ditzelfde adres kun je ook gebruiken als je specifieke vragen hebt over de meet-ups of als je eerst liever een telefonisch voorgesprek wilt. Voor deze en overige onderwerpen kun je ook bij ons terecht via de contact-pagina.

 

hivport-tab.jpg

Stichting Hiv Portaal Rotterdam komt op voor mensen met hiv in Rotterdam en omgeving.

Volg ons