Chemsex Meet-up

Waarom aandacht voor chemsex?

"Chemsex" komt uit het Engels. Het slaat op het gebruik van drugs ("chems") bij of tijdens seks. Met name methamfetamine ("tina"), en synthetische drugs als mephedrone, 3mmc 3cmc, 2mmc en ook blijven GHB/GBL en XTC (mdma) populair. Chemsex wordt veel geassocieerd met de gay/bi-gemeenschap en is daarbij gekoppeld aan hoogrisico-gedrag, zoals onbeschermde seks en seks met meerdere partners.

Drugs (chems) en seks werken vaak prettig met elkaar. Chems maken losser, vrijer of zelfverzekerder en veel mensen vinden dit een fijne manier om te ontspannen.

Chemsex heeft ook nadelen en het kan leiden tot negatieve gevolgen zoals verslaving, fysieke en mentale gezondheidsproblemen en sociale isolatie. Het is belangrijk dat mensen die aan chemsex doen zich bewust zijn van de mogelijke risico's en maatregelen nemen om hun gezondheid en welzijn te beschermen. Soms raakt de balans zoek en ligt verslaving op de loer, net zoals gezondheidsrisico's, inclusief het risico op hiv. 

 

"Ik kon geen balans meer houden"

Zegt een ervaringsdeskundige. Met hem en met gespecialiseerde hulpverleners hebben we de meet-ups gestart. In kleinschalige gespreksavonden kunnen homo-/biseksuele mannen hun ervaringen delen met elkaar. Lang niet iedereen ervaart chemsgebruik als een probleem, maar als je merkt dat de balans zoekraakt, praat het vaak makkelijker onder elkaar dan met de huisarts. De meet-ups bieden een zeldzame plek om nuchter en vertrouwelijk met anderen over dit onderwerp te hebben.  Vanaf 2023 concentreren we ons met de meetups helemaal op mannen die met chemsex compleet willen stoppen of ermee zijn gestopt.

Image

VOOR WIE? Mannen die willen stoppen of zijn gestopt met chemsex

 • Je bent homo/bi man en hebt ervaring met chemsex
 • Je bent gestopt met chems of wil er nu mee stoppen
 • Je bent benieuwd hoe anderen dat doen en wil ook jouw ervaring delen
 • Dit soort onderwerpen kunnen aan bod komen (daar heb je zelf ook invloed op): volhouden en triggers uit de weg gaan, gezondheid, herstel en hersteltijd, terugvallen, relaties en seks zonder chems

Wanneer / Waar / Hoe ?

WANNEER in 2023

 • Woensdag 12 april 2023
 • Woensdag 10 mei 2023
 • Woensdag 14 juni 2023
 • Woensdag 12 juli 2023
 • Woensdag 9 aug 2923
 • Woensdag 13 sept
 • Woensdag 11 okt
 • Woensdag 8 nov
 • Woensdag 13 dec

Let op: vooraf aanmelden is nodig: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tot uiterlijk 17u op dezelfde dag
Je mag ook whatsappen via dit speciale nummer:
Deur open vanaf 19:00 u - Start rond 19:30 u
Einde is flexibel, meestal rond 21:30 u

Adres: COC Rotterdam, Schiedamsesingel 173, 3012 BB Rotterdam (google map)
Het COC-café is zeer goed bereikbaar per OV en per auto (betaald parkeren)

 

Eerst een keer prive kennismaken?

Niet iedereen voelt zich op z'n gemak om zomaar zo'n ruimte in te lopen. Als je liever eerst een eenmalig kennismakingsgesprek wil hebben, gewoon 1 op 1 , dan kan dat. Lees in het blok hier onderaan hoe je een afspraak maakt.


Voor wie juist niet?

Heb jij nooit aan chemsex gedaan? Of ben jij juist iemand die chemsex in zijn leven wil blijven houden?

Dan zijn deze meetups niet bedoeld voor jou. Je kunt ons wel een e-mail sturen als je vragen hebt. Zie onderaan deze pagina voor contact-info.

En verder: hoe werkt zo'n avond?

 • COC is die avond gesloten voor anderen; bel even aan bij de voordeur.
 • Vanaf 19:00u is ontvangst en koffie. De gespreksruimte is buiten het zicht van de voordeur en we starten ongeveer 19:30u
 • Er is ruimte voor maximaal 8 bezoekers op 1 avond
 • Een materiedeskundige gesprekscoach begeleidt het gesprek. Hij is goed bekend met de scene
 • Er zijn geen taboes, dus alles is bespreekbaar
 • Respect tegenover elkaar, elkaars keuzes en elkaars onderwerpen staan bovenaan.
 • Wij zorgen voor koffie, thee en water. De bar is niet open, maar napraten kan

 

Aanmelden: noodzakelijk

Door de enorme toename van chemsex in de laatste 5 jaar, merken ook wij een verschuiving van onze bezoekers. Een toenemend aantal mannen en jongens maakt zich zorgen over de eigen gezondheid. Daarom richten we ons vanaf 2023 vooral op de "stoppers".

En omdat we maar maximaal 8 mensen kunnen ontvangen, verzoeken we je om jezelf eerst aan te melden.

 

Eventueel anoniem

De meeste deelnemers gebruiken hun eigen voornaam, maar als je dat niet prettig vindt, bepaal je dat zelf. Ook kies je zelf of je eenmalig deelneemt of vaker. Zo zijn er bezoekers die maar 2 keer per jaar komen en zich daarna weer voor een tijd mentaal gesteund voelen. Anderen willen graag elke maand komen en vinden steun bij gelijkgestemden.

 

Liever eerst een privé kennismaking vooraf?

Het is mogelijk om een keer een prive-gesprek 1 op 1 te hebben met een van onze coaches. Stuur even een bericht naar Marnix via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan maken we een prive-afspraak. Hou er rekening mee dat het niet dezelfde dag kan, want we zijn vrijwilligers dus geen doorlopend spreekuur.

Een whatsapp mag ook, stuur dat naar dit nummer of gebruik de scherm-whatsapp ->
+31 6 15007842

 

Wat heeft chemsex met HivPort of hiv te maken?

Stichting HivPort organiseert deze meetups vanwege onze betrokkenheid met seksuele gezondheid. We zijn er niet om mensen te vertellen hoe ze moeten leven. Wij helpen de Rotterdamse regio met het delen van kennis, ervaring en informatie zonder vooroordelen. Wij weten natuurlijk dat aan chemsex en middelengebruik gezondheidsriscio's zijn verbonden, inclusief hiv. Als gespreksdeelnemers het willen, kunnen ze altijd het onderwerp hiv en gezondheid ter sprake brengen.

Achtergrond van dit initiatief?

 

De organisatie van de meet-ups

De Rotterdam Chemsex Meet-ups zijn een initiatief van onze Stichting HivPort. We zijn gestart na overleg met enkele ervaringsdeskundigen en hebben contact gelegd met specialistische expertise van professionals werkzaam bij stichting Mainline, Antes/Bouman, PsyQ, stichting Humanitas Rotterdam en Maasstadziekenhuis. COC Rotterdam is, dankzij hun grote relatie- en vrijwilligersnetwerk én hun gastvrije locatie in hartje Rotterdam, vanaf het eerste moment onze partner.

 

Meer weten / op de hoogte blijven  / nieuwsbrief chemsex ?

We sturen 1 á 2 keer per maand een korte nieuwsbrief en reminder uit over onze eerstvolgende meet-up en eventueel ander nieuws. Als je dat wil: stuur een eenvoudig e-mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ditzelfde adres kun je ook gebruiken als je specifieke vragen hebt over de meet-ups of als je eerst liever een telefonisch voorgesprek wilt. Voor deze en overige onderwerpen kun je ook bij ons terecht via de contact-pagina.

 

hivport-tab.jpg

Stichting Hiv Portaal Rotterdam komt op voor mensen met hiv in Rotterdam en omgeving.

Volg ons