'Seks, drugs & hiv'

Informatie & meet-ups rond chemsex en gezondheid


Wat is chemsex en wat heeft dit met hiv te maken?

Chemsex is de populaire naam voor alle soorten seks waarbij drugs ("chems") worden gebruikt. Van deze middelen is bekend dat ze je losser, vrijer en nonchalanter maken en vaak extra zelfvertrouwen geven. Hierdoor weten we ook dat gebruik van drugs vaak leidt tot meer risico's bij seks.


Voorlichting & Meet-ups

Preventie start bij voorlichting: toegang op goede informatie over (seksuele) gezondheid, chems (drugs) , hiv en soa's helpt. Daarom zie je verder op deze pagina enkele links naar goed leesbare en goede feitelijke informatie over seks, drugs, hiv en gezondheid.

Daarnaast organiseren we chemsex meet-ups. Dit zijn ontmoetingsavonden voor mensen die zelf ervaring hebben met chemsex, soms positief, soms negatief. We zijn in 2018 gestart met de eerste gespreksavonden, specifiek gericht op homo- en biseksuele mannen.

Bij deze meet-ups ligt de aandacht vooral op zelfcontrole, het behouden van een goede balans en het vermijden van valkuilen. Deelnemers kunnen in een veilige en relaxte omgeving ervaringen met elkaar uitwisselen.

Gedetailleerde informatie over onze meet-ups in 2018 vind je hier --> chemsex meet-upsMeer over seks, drugs en hiv

Een rechtstreeks verband tussen gebruik van drugs en/of alcohol en hiv is er natuurlijk niet. Maar als je drinkt of drugs gebruikt, kun je nonchalanter worden. Of je krijgt meer zelfvertrouwen en neemt wat makkelijker risico’s. Zoals seks zonder condoom. Veel nieuwe besmettingen met hiv vinden plaats in een omgeving waar mensen per ongeluk een keer minder oplettend zijn.

De populariteit van drugs bij seks neemt de laatste jaren sterk toe. De opkomst van een aantal nieuwe drugs (in het party-circuit meestal aangeduid met "chems") met nog sterkere werking, de opkomst van zogenaamde chemsex party's en de gemakkelijke verkrijgbaarheid, brengt ook weer nieuwe andere aspecten met zich mee. De populariteit lijkt te zijn overgewaaid vanuit met name de gay scenes in grote steden als New York en Londen. Echter, door de snelheid van het internet en de lage kosten van de middelen, is het gebruik van drogerende of stimulerende middelen bij seks tegenwoordig al lang geen exclusief "privilege" meer van één specifieke groep.

De Rotterdamse HIV GIDS (sociale kaart) op onze site geeft je een overzicht van alle dienstverleners op het gebied van hiv-zorg, -preventie, en -voorlichting in de Rotterdamse regio en daarbuiten.

Uitgelicht:

- Maatschappelijke en geestelijke hulp voor mensen met hiv in Rotterdam:
Stichting Humanitas biedt brede maatschappelijke hulp voor mensen met hiv, ook in relatie tot verslavingszorg:
http://hivport.nl/socialekaart/humanitas-bureau-hiv-hulpverlening

Stichting MARA biedt maatschappelijke hulp en geestelijke verzorging in Rotterdam:
http://hivport.nl/socialekaart/stichting-mara

Heel veel online-informatie over drugs en de relatie met seks en gezondheid vind je via Mainline (landelijk)
http://hivport.nl/socialekaart/stichting-mainline

SoaAids Nederland geeft veel info over de relatie tussen seks, soa's, hiv en ook over het gebruik van middelen als alcohol en drugs (landelijk)
http://hivport.nl/socialekaart/soa-aids-nederland

Mensen die hiv hebben kunnen meer lezen over de relatie tussen hiv-remmers en drugs op de pagina van de Hiv Vereniging in Amsterdam
https://www.hivvereniging.nl/seksualiteit/seks-drugs-en-alcohol