Wereld Aids Dag Rotterdam 2018

Verslag van een mooie weekRotterdam, maandag 3 december 2018

De VN verkozen 30 jaar geleden 1 december als "Wereld Aids Dag". Sinds 1988 is er veel gebeurd.


Tegenwoordig zijn we er technisch toe in staat dat er niemand meer aan aids (als gevolg van hiv) hoeft te overlijden. Toch is dat niet zo. In veel landen en regio's is toegang tot hiv-medicatie slecht of onmogelijk.

En in nog veel meer gebieden bestaan grote vooroordelen tegen hiv en aids. Stigma's als 'besmet', 'onrein', 'onzedelijk' en ook 'gevaarlijk' worden nog maar al te vaak geplakt op mensen met hiv. Zelfs in het rijke westen, zelfs in Rotterdam.

Vooroordelen, stigmavorming en angst ontstaan uit onwetendheid. En onwetendheid kun je aanpakken met voorlichting.Enkele Rotterdamse organisaties slaan jaarlijks rond Wereld Aids Dag de handen ineen. Samen starten we activiteiten gericht op het algemene publiek en op speciale doelgroepen.


Alfabetisch:

- COC Rotterdam-Rijnmond

- ErasmusMC

- Hiv+Borrel Rotterdam

- Stichting Hiv Portaal Rotterdam

- Stichting Humanitas Rotterdam

- MaasstadZiekenhuis

- Stichting Mara

Programma Wereld Aids Dag Rotterdam 2018

- 23 November 2018 : Speciale "aftrap" Hiv+Borrel voor Wereld Aids Dag

- 27 November 2018 : WAD-film "Aan Niets Overleden" in LantarenVenster

- 29 November 2018 : Gast-les hiv & aids voor studenten zorgopleiding Albeda Zorgcollege

- 30 November 2018 : Medische update avond voor mensen met hiv

- 1 December 2018 : Publieksactie - Voorlichting & hiv-sneltests Hoogstraat / Vlasmarkt

Ook de reguliere activiteiten vonden plaats, zoals de wekelijkse hiv-eetgroep op de vrijdagen en het gratis HIV-inloop testpunt op de laatste woensdag.Verjaardagsfeest 5 Jaar Hiv+Borrel Rotterdam & aftrap activiteitenweek Wereld Aids Dag (Vrijdag 23 november)

Vijf jaar geleden ontstond de Rotterdamse Hiv+Borrel uit een klein groepje hiv-positieve Rotterdammers. Ze zochten een manier om op een ongedwongen manier ervaringen uit te kunnen wisselen met anderen die ook leven met hiv. Daarbij wilden ze uitdrukkelijk niet de "zwaarte" opzoeken die je vaak tegenkomt bij georganiseerde gespreksgroepen en individuele hulpverlening.

Het moest anders: relaxter, ongedwongen. Eigenlijk zochten we gewoon een café, maar dan voor mensen met hiv. Elkaar ontmoeten, nieuwe vrienden maken of netwerken... dat was het idee.


En met succes! Al vijf jaar herbergt het Rotterdamse COC de borrel die nu elke twee maanden wordt gehouden. De HivBorrel heeft intussen prachtige jaarlijkse flyers, posters en t-shirts en draait volledig op de zelf-geworven sponsoring en fooien van individuen en organisaties die ons stuk voor stuk een warm hart toedragen.Het feest ter gelegenheid van 5 jaar Hiv+Borrel werd opgeluisterd door een DJ met muziek en licht, optredens van twee bijzondere zangeressen en - niet te vergeten - de ruim gesponsorde drank en borrelhappen, verzorgd door een professionele kok.Hoe informeel de Hiv+Borrel ook altijd is, er is altijd een kwartiertje aandacht voor serieuze zaken. Het programma van de week Wereld Aids Dag kwam uitgebreid aan bod, filmkaartjes werden verloot en er was de lancering van de 28-pagina's dikke "Hiv Gids Rotterdam 2019", een uitgave van Stichting Hiv Portaal Rotterdam, waarmee de toegang op zorg, hulp en voorlichting in Rotterdam nog toegankelijker wordt.

Filmavond in LantarenVenster:
"Aan Niets Overleden"
(dinsdag 27 november)

COC Rotterdam is traditioneel de hoofdsponsor van de filmavond van Wereld Aids Dag.
Deze keer een film over angst, schaamte, schande en geheimen rond homoseksualiteit en aids in de Caraïbische gemeenschap in Nederland: "Aan Niets Overleden"

Meer dan 120 mensen bezochten de film. Een gesprek met een van de hoofdrolspelers, direct na afloop van de film, samen met een door het COC aangeboden borrel, droeg bij aan een levendige discussie onder de bezoekers. Over stigmatisering, herkenbaarheid, het wel of niet herbevestigen van vooroordelen en over de relevantie van het aids-onderwerp toen en nu.
"Medische Update" & "Twee generaties Hiv ontmoeten elkaar" (Vrijdag 30 november)

Het team van de Hiv+Borrel organiseerde samen met Stichting Hiv Portaal Rotterdam een "serieuze avond" voor mensen met hiv.

Dr. Casper Rokx, arts-infectioloog bij het ErasmusMC en betrokken bij hiv-onderzoek, ging met een speelse presentatie in op de zoektocht naar definitieve genezing. Ook nam hij uitgebreid de tijd voor vragen. Zijn waarschuwing vooraf dat normale studenten amper een college van 45 minuten volhouden, werd ruimschoots gecompenseerd door een publiek dat 90 minuten vol aandacht aan zijn lippen bleef hangen.

Aansluitend "Twee generaties hiv op de kruk" - Vier personen en een gespreksleider, varierend van 5 jaar hiv tot wel 37 jaar hiv, gingen met elkaar en met de zaal in gesprek. Hoe het leven was en is om te horen dat je hiv hebt, hoe je kijkt naar de toekomst, hoe makkelijk je nu met je hiv uit de kast komt (of toch juist niet?) en veranderende vooroordelen. Het was een opmerkelijk gesprek met érg veel interactie met de zaal. Iedereen heeft z'n eigen verhaal. Mocht je denken dat mensen vroeger meer schaamte voor hiv hebben dan nu: diverse mensen spraken dat tegen. Onze conclusie: er is nog veel, heel veel, te doen aan voorlichting en kennisverspreiding over hiv.

De toezegging vanuit Stichting Hiv Portaal dat we ook in 2019 een aantal "medische updates" gaan organiseren, werd positief ontvangen.

Natuurlijk ging eind van de avond - in de geest van de Hiv+Borrel - de bar nog een uurtje langer open.
Publieksactie - Voorlichting & hiv-sneltests Hoogstraat / Vlasmarkt
1 December 2018

Op de dag van Wereld Aids Dag zelf, 1 december, stonden we traditiegetrouw weer met elkaar op de Hoogstraat / Vlasmarkt. Met ongeveer 15 vrijwilligers konden we mensen informeren over hiv, hen bevragen over hoe ze denken over hiv of om ze uit te nodigen zich te laten sneltesten op hiv.

Voor het sneltesten waren maar liefst twee testbussen ingericht, afkomstig van Stichting Mara en van GGD Rotterdam-Rijnmond. Ze waren voorzien van sneltestmateriaal afkomstig van AHF Europe en van hiv-deskundig personeel van GGD, Maasstadziekenhuis en ErasmusMC.Buiten de bussen stonden we naast en rond de rode tent van Stichting Mara die de boel had aangekleed met toepasselijke muziek en - niet te vergeten - de gadgets waarmee we jongeren wilden veroveren: oordopjes met "hoor wat er speelt #stopHIVstigma".

Vier torenhoge strandvlaggen van HivPort met "HIV TEST" in reuzenletters, lieten weinig misverstand bestaan. Medewerkers en vrijwilligers van Stichting Humanitas hielpen o.a. bij de begeleiding van de wachtlijst rond de sneltestbussen. Andere vrijwilligers van COC Rotterdam-Rijnmond, HivBorrel, Stichting Humanitas Rotterdam, en Stichting Mara bleven voortdurend mensen op straat aanspreken.

Onze speciale gast, Facebook-vlogster Chantal "Wonderteam" Snijders, was ook aanwezig en creëerde met een hoop gekkigheid extra leuke gesprekken op straat én duizenden kijkers online. Het AD schreef er vantevoren al over.


-> Blijf jij op de hoogte via onze nieuwsbrief ? <-